Simpozion multidisciplinar “Terapia imunomodulatoare cu sinecatechine (Veregen®) in infectiile anogenitale cu HPV”, in cadrul conferintei Primavara Dermatologica Ieseana, 30 martie – 1 aprilie 2017

In perioda 30 martie – 1 aprilie 2017 a avut loc in cadrul conferintei Primavara Dermatologica Ieseana, simpozionul multidisciplinar “Terapia imunomudulatoare cu sinecatechine (Veregen®) in infectiile anogenitale cu HPV”, sustinut de Prof. Univ. Dr. Simona-Roxana Georgescu, Sef Clinica Dermato-venerologie, Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale „Victor Babes” Bucuresti.

Tema simpozionului a fost riscul crescut de cancer genital si perianal la pacientii cu infectii cutanate induse de virusul HPV si importanta tratamentului cu Veregen in tratamentul condilomatozei anogenitale, conform ultimelor recomandari ale Ghidurilor Terapeutice din SUA si Europa.

Veregen® este primul medicament de origine botanica aprobat de FDA, indicat in tratamentul condiloamelor genitale externe si perianale la pacientii imunocompetenti cu varsta peste 18 ani. Este un medicament inovativ care se elibereaza doar pe baza de prescriptie medicala si este disponibil in farmaciile din Romania.

Vezi detalii produs >>

Conferinta “Zilele Nastase” 12-14 mai 2017, Palatul Culturii Iasi, eveniment sprijinit de Societatea Romana de Dermatologie

In perioada 12-14 mai 2017 a avut loc in cadrul Conferintei „Zilele Nastase”, la Palatul Culturii Iasi, simpozionul „Aktin®, formula completa pentru tratamentul keratozei actinice la pacientii cu camp de cancerizare”. Evenimentul a fost sustinut de Prof. Dr. Elena Campione, Clinica de Dermatologie Universitatea “Tor Vergata” Roma, invitata special la acest eveniment si de Prof. Dr. Maria Rotaru, Univ. “Lucian Blaga” Sibiu, Clinica de Dermatologie, care au explicat importanta utilizarii Aktin la pacientii cu keratoza actinica de gr. I si II si camp de cancerizare.

Moderatoarea evenimentului a fost Prof. Dr. Laura Gheuca Solovastru, UMF “Gr. T. Popa” Iași, Clinica de Dermatologie.

AKTIN® reprezinta noua formula brevetata a Laboratoarelor Farmaceutice Krymi din Italia, destinata pacientilor cu keratoza actinica si camp de cancerizare, care asigura tratamentul global al acestor leziuni precanceroase si totodata protectie completa contra radiatiilor UVA si UVB.

Vezi detalii produs >>

Keratoza actinica este un stadiu precoce al unui cancer cutanat, care apare ca rezultat al expunerii cronice la radiatiile solare. Aceasta afectiune este cea mai comuna leziune a pielii cu cel mai mare potential de a dezvolta un carcinom scuamocelular.

AKTIN® este un dispozitiv medical, aprobat de Ministerul Sanatatii din Romania, disponibil in farmaciile din toata tara.

Despre Prof. Dr. Elena Campione

Medic Chirurg, specialist in Dermato-Venerologie
Clinica de Dermatologie a Policlinicii Universitare “Tor Vergata” Roma
Doctorat in Cercetare in Domeniul Biochimiei şi Biologiei Moleculare in cadrul Universitatii “Tor Vergata” Roma
Autoare a peste 71 publicatii stiintifice publicate in reviste internationale
Cercetare si competenta stiintifica: Dermatologie Oncologica, Terapia farmacologica in Dermatologie, Genodermatoze

 

Campania EuroMelanoma Day 2017, derulata de Societatea Romana de Dermatologie (SRD) in parteneriat cu Solartium Group

Societatea Romana de Dermatologie (SRD) va derula si anul acesta cea de-a Xll-a editie a Campaniei EuroMelanoma Day, promovand  mesajul “Primesti o singura piele! Ai grija de ea! Protejeaz-o de soare!”. Solartium Group este partenerul SRD in aceasta campanie, ce are ca scop preventia si depistarea cancerului de piele, in toate stadiile sale.

Conferinta de presa sustinuta in deschiderea campaniei, pe 18 mai, a fost prezidata de Prof. Dr. Calin Giurcaneanu, Presedinte SRD si Dr. Alin Nicolescu, Secretar General SRD, care au vorbit despre cat de nociva este expunerea la radiatiile Ultraviolete, fara niciun fel de protectie, care sunt riscurile majore, dar si cum ne putem proteja pielea de aceste radiatii.

Prof. Dr. Calin Giurcaneanu a explicat in timpul conferintei faptul ca majoritatea tipurilor de cancer de piele sunt provocate in principal de expunerea la radiatia Ultravioleta, fie de la soare, fie de la surse artificiale, precum soloanele de bronzat. De asemenea, o expunere excesiva si repetata la soare in timpul copilariei si adolescentei, dar si pe parcursul vietii adulte, poate contribui in timp la aparitia unui numar de modificari cronice ale pielii precum: melanomul, carcinomul scuamocelular, carcinomul bazocelular sau leziuni precanceroase precum keratozele actinice.

Keratoza actinica este un stadiu precoce al unui cancer cutanat, care apare ca rezultat al expunerii cronice la radiatiile solare (agresiune actinica). De asemenea, keratoza actinica este cea mai comuna leziune a pielii cu cel mai mare potential de a dezvolta un carcinom scuamocelular.  Prof. Dr. Calin Giurcaneanu a evidentiat in timpul conferintei ca utilizarea unui produs cu piroxicam, un antiinflamator nesteroidian de generatie mai noua, in asociere cu filtre solare UVA si UVB, s-a demonstrat eficienta in tratamentul keratozelor actinice si a campului de cancerizare.

AKTIN® reprezinta formula completa pentru tratamentul keratozei actinice si a campului de cancerizare, cu un profil superior de siguranta si tolerabilitate. Totodata, AKTIN® protejeaza pielea de radiatiile UV si mentine eficienta pe termen lung. Studiile clinice efectuate pe produs au demonstrat ca are o rata mare de eliminare a leziunilor vizibile de keratoza actinica si imbunatateste semnificativ parametrii de la nivelul campului peritumoral, precum eritemul, senzatia de arsura sau atrofie, cu o rata zero de recidiva a afectiunii la 12 luni de la finalizarea tratamentului.

AKTIN® este un tratament medical, disponibil in farmaciile din toata tara.

Vezi detalii produs >>

Noi solutii terapeutice recomandate EFSA ale anemiei pe durata sarcinii

„Conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, anemia este o afectiune frecventa ce apare la mai mult de 40% dintre femeile insarcinate. Dintre acestea insa, jumatate prezinta anemie feripriva diagnosticata prin evaluarea deficitului de fier si respectiv dozarea feritinei (proteina secretata hepatic ce evalueaza cantitatea de fier disponibila in depozitele organismului).

Anemia de sarcina este definita ca scaderea nivelului hemoglobinei plasmatice sub 11g/dl in trimestrul I si III (criteriu WHO 2011) sau 10,5 g/dl in trimestrul II.

Deficitul de fier si anemia feripriva pe durata sarcinii cresc riscul de deces intrauterin, nastere prematura, restrictie de crestere intrauterina, scaderea performantelor intelectuale sau ale apararii imune materne si cresc riscului de transfuzie postpartum.

Anemia poate fi atribuita multor cauze. Gravidele cu anemie preexistenta sarcinii intra in alta zona de interes, fiind monitorizate din punct de vedere al bolii de baza. De interes pentru practician este insa anemia prin deficit de fier, cea mai des intalnita. Din ratiuni practice, este necesar un diagnostic precoce si un tratament corect, cu scopul de a reduce atat riscul matern, cat si fetal.

Conform WHO recomandarea generala de suplimentare a fierului pe durata sarcinii este de administrare a 30-60 mg fier elementar incepand cu saptamana 16 de sarcina. Organizatia Mondiala a Sanatatii face mentiuni asupra atingerii acestei cantitati de fier din diferite saruri ale acestuia, deoarece cantitatea de fier absorbita in organism din mai multe saruri ale fierului este diferita. Fumaratul si hidroxidul de fier elibereaza cea mai mare cantitate de fier, pana la 33%, insa prezinta cele mai puternice reactii adverse gastrice si intestinale. Sulfatul feros determina o cantitate usor mai mica de fier eliberat de 20% dar din pacate prezinta reactii adverse similare, ce ingreuneaza un tratament de lunga durata si scade complianta pacientelor.

Din anul 2006, EFSA (European Food Safety Authority) recomanda o noua forma de fier- Fierul bisglicinat, pentru utilizarea preventiva si terapeutica in sarcina, pe perioada alaptarii, dar si la copiii mici.

Aceasta generatie noua de fier bisglicinat (Ferrochel®) este o forma inovativa de fier care se absoarbe mai usor, este asociata cu mai putine efecte adverse si nu prezinta risc de toxicitate. Fierul bisglicinat consta intr-o molecula de Fe 2+  (27%) legata de doua molecule de glicina (73%). Dupa administrarea orala, Fierul bisglicinat este absorbit intact in celulele mucoasei intestinale (enterocite) si este ulterior hidrolizat in componentele sale: fier si glicina, cu asigurarea unei concentratii absorbite maxime, atat la nivel intestinal cat si la nivel limfatic.

Un studiu publicat in anul 2001 in care s-au evaluat eficienta si siguranta fierului bisglicinat (Ferrochel®) la copiii cu varsta intre 6 si 36 de luni cu deficit de fier, cercetatorii au concluzionat ca fierul bisglicinat restabileste depozitele de fier si mentine concentratia constanta chiar si dupa 6 luni de la terminarea tratamentului, comparativ cu administrarea sulfatului de fier ce nu asigura mentinerea depozitelor pe termen lung. Un alt studiu important efectuat pe 145 femei insarcinate cu deficit de fier, a aratat ca Ferrochel® administrat intr-o cantitate de 15mg este la fel de eficient in ameliorarea anemiei feriprive la femeile insarcinate precum sulfatul feros administrat in cantitate de 40mg. Prin evaluarea feritinei s-a observat ca Ferrochel® a determinat o cantitate mai mare de fier disponibil in depozite fara reactiile adverse determinate de sulfatul feros.

Recent, pe piata din Romania, compania Solartium Group a lansat produsul Lactiferon ®Plus, indicat in preventia si tratamentul diferitelor tipuri de anemii, atat pe durata sarcinii, alaptarii, la copii, dar si pentru pacientii cu pierderi de sange in urma interventiilor chirurgicale specifice.

Vezi detalii produs >>

 

Lactiferon® Plus contine Fier bisglicinat (Ferrochel®) cu biodisponibilitate inalta si fara reactii gastrice sau intestinale, in asociere cu un complex specific (Lactoferrina, Quatrefolic®, Acid ascorbic, Beta-Caroten si Metilcobalamina) pentru maximizarea absorbtiei fierului din alimente impreuna cu fierul din preparat. Aceasta formula completa si-a demonstrat eficacitatea in nenumarate studii clinice ca fiind net superioara altor preparate singulare cu fier, in normalizarea valorilor hematologice intr-un timp mult mai scurt, dar si in re-echilibrarea depozitelor de fier fara reactii adverse gastrice sau intestinale. Datorita acestei compozitii unice, Lactiferon® Plus este recomandat atat de EFSA (European Food Safety Authority), dar si FDA (Food and Drug Administration). Din acest motiv, pacientele cu anemie au astazi o solutie terapeutica completa si bine tolerata ce asigura necesarul de fier pe durata sarcinii pentru a preveni posibilele carente cu impact major in dezvoltarea fetala.”

Sursa: Revista “Jurmed, Jurnal de Sanatate”, Aprilie 2017

Lansare LACTIFERON® PLUS, formula completa de preventie si tratament ale diferitelor tipuri de anemie, in cadrul Congresului National de Obstetrica-Ginecologie, Bucuresti 2016

Joi, 27 octombrie 2016, a avut loc in cadrul Congresului National de Obstetrica-Ginecologie din Bucuresti, simpozionul de lansare LACTIFERON® PLUS, formula inovativa in preventia si tratarea diverselor tipuri de anemie, cu participarea a numerosi specialisti din tara. LACTIFERON® PLUS este un supliment alimentar, recomandat tuturor persoanelor ce inregistreaza dezechilibre ale fierului in organism, precum si in restabilirea rapida a concentratiei de fier pe durata sarcinii si alaptarii.

Vezi detalii produs >>

 

Evenimentul a fost sustinut de Prof. Dr. Monica Cirstoiu, Sef Sectie Obstetrica–Ginecologie, Spitalul Universitar Bucuresti, care a explicat importanta fierului in organism, in special pe durata sarcinii si alaptarii.

In cadrul evenimentului s-a evidentiat importanta asocierii unui forme de fier recomandata EFSA (European Food Safety Authority) datorita lipsei reactiilor adverse, impreuna cu un complex specific ce asigura un grad de absorbtie maxim si un efect instalat rapid.

LACTIFERON® PLUS prezinta un profil excelent de siguranta, fara a determina reactii gastrice sau intestinale similar altor produse cu fier.
Incepand cu luna martie 2017, produsul este disponibil in farmaciile din toata tara.

 

Despre Prof. Dr. Monica Cirstoiu

Medic Primar Obstetrica Ginecologie, Sef sectie OG III la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
Doctor in stiinte medicale Pediatrie Ginecologie Infantila
Masterat in Management social si Management sanitar, UMF „Carol Davila”
Competenta stiintifica: Ecografie in obstetrica si ginecologie, Laparoscopie ginecologica, Colposcopie, Histeroscopie, Tehnici de reproducere umana asistata,fertilizare in vitro, Managementul Serviciilor de Sanatate, Managementul Spitalicesc, Medicina Materno-Fetala.

 

Prof. Dr. Helmut SCHÖFER, J. W. Goethe University, Frankfurt (Germania), invitat special in cadrul Congresului National de Dermatologie, Sinaia 2016

Miercuri, 19 octombrie 2016 a avut loc in cadrul Congresului National de Dermatologie din Sinaia un simpozion stiintific dedicat Veregen, noul tratament antiviral si imunomodulator al condiloamelor genitale externe si perianale. In prezent Veregen este o terapie standard a codiloamelor anogenitale in peste 50 de tari din Europa, SUA, America de Sud si Asia, fiind recomandat de cele mai importante ghiduri terapeutice europene si americane.

Germania este prima tara europeana in care a fost lansat medicamentul Veregen, iar in cadrul acestui simpozion dl. Prof. Helmut Schöfer, Vice Director al Departamentului de Dermatologie din cadrul Spitalului Universitar “J. W. Goethe” din Frankfurt a prezentat specialistilor dermatologi din Romania experienta sa clinica si recomandari pentru cresterea eficientei si compliantei pacientilor la tratamentul cu Veregen.

Prof. Univ. Dr. Helmut Schöfer este Vice Director al Departamentului de Dermatologie din cadrul Spitalului Universitar “J. W. Goethe” din Frankfurt, si o personalitate importanta din cadrul Societatii Germane de Dermatologie si Societatii Germane de Cancer. Inca din anul 1982 s-a specializat in tratamentul diverselor afectiuni cutanate ale pacientilor cu HIV/SIDA, a fost lector si autor a numeroase lucrari si tratate internationale. Autor si co-autor a diverse ghiduri ale Societatii Germane de Cancer („Kaposi’s sacoma” guideline) si Societatii Germane de Dermatologie („Herpes zoster” guideline), in anul 1996 a fondat grupul de lucru „Boli Infectioase in Dermatologie” in cadrul Societatii Germane de Dermatologie, iar din anul 1998 este membru al board-ului executiv din cadrul Societatii Germane a BTS.

 

Lansare AKTIN®, formula inovativa pentru tratamentul keratozei actinice, in cadrul Congresului National de Dermatologie, Sinaia 2016

Vineri, 21 octombrie 2016 a avut loc in cadrul Congresului National de Dermatologie din Sinaia simpozionul de lansare AKTIN®, noul tratament al keratozei actinice, la care au participat peste 350 de specialisti dermatologi din toata tara.

AKTIN® reprezinta noua formula brevetata a Laboratoarelor Farmaceutice Krymi din Italia, destinata pacientilor cu keratoza actinica si camp de cancerizare, care asigura tratamentul global al acestor leziuni precanceroase si totodata protectie completa contra radiatiilor UVA si UVB.

Vezi detalii produs >>

 

Evenimentul a fost prezidat de dl. Prof. Univ. Dr. Calin Giurcaneanu, Presedintele Societatii Romane de Dermatologie, care a explicat importanta utilizarii Aktin la pacientii cu keratoza actinica de gr. I si II, dar a avut si lectori de renume precum dna. Prof. Univ. Dr. Maria Rotaru din cadrul Universitatii ”Lucian Blaga”, Facultatea de Medicina “Victor Papilian” Sibiu.

Invitata speciala la acest eveniment a fost dna. Prof. Dr. Elena Campione, medic dermatolog in cadrul Policlinicii Universitare “Tor Vergata” Roma, cu vasta experienta in cercetarea din domeniul Biochimiei şi Biologiei Moleculare, care a contribuit la elaborarea formulei AKTIN® si a efectuat numeroase studii pentru evaluarea eficientei si sigurantei preparatului la pacientii cu keratoza actinica.

AKTIN® a demonstrat un profil superior de siguranta si tolerabilitate si incepand cu luna decembrie 2016 este disponibil in farmaciile din toata tara.

 

Despre Prof. Dr. Elena Campione

Medic Chirurg, specialist in Dermato-Venerologie
Dermatolog la Clinica de Dermatologie a Policlinicii Universitare “Tor Vergata” Roma
Doctorat in Cercetare in Domeniul Biochimiei şi Biologiei Moleculare in cadrul Universitatii “Tor Vergata” Roma
Autoare a peste 71 de publicatii stiintifice publicate in reviste internationale
Cercetare si competenta stiintifica: Dermatologie Oncologica, Terapia farmacologica in Dermatologie, Genodermatoze

 

Infectiile vaginale – Subiect tabu sau probleme cotidiene?

Infectiile genitale inca sunt un subiect tabu. Toata lumea a auzit de ele si s-a confruntat cel putin o data in viata cu o astfel de infectie, dar preventia si testarea frecventa nu fac parte inca din obisnuita.
Statisticile ingrijoratoare ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii trebuie sa creasca gradul de constientizare cu privire la importanta preventiei si/sau testarii frecvente.

Infectiile genitale reprezinta principalul motiv pentru care femeile ajung la medicul ginecolog, invocand usturimi la urinare, mancarimi, miros neplacut, secretii anormale, arsura.

Cele mai frecvente afectiuni ale zonei genitale feminine sunt infectiile urinare, candidoza, vaginita bacteriana si tricomoniaza. Acestea pot fi dezvoltate de organism ca urmare a unei medicamentatii cu antibiotice, raceli puternice, parteneri sexuali multipli, dereglari hormonale sau pot fi contactate si transmise prin contact sexual neprotejat.

Echilibrul pH-ului este o componenta fundamentala a sanatatii vaginale. Un vagin sanatos este usor acid, cu un pH, de obicei, in intervalul de la 3.8 la 4.5. Aciditatea vaginului ajuta la controlul bacteriilor si ofera o protectie naturala impotriva infectiilor bacteriene si micotice. Modificarile care afecteaza pH-ul acid duc la scaderea numarului de lactobacili vaginali si astfel, la cresterea riscului de infectie vaginala.

Tratamentul pentru infectia vaginala trebuie inceput cat mai repede (dar nu in absenta unui diagnostic exact) pentru a preveni evolutia infectiei spre organele genitale interne (uter, trompe uterine, boala inflamatorie pelvina). In functie de cauza infectiei vaginale se recomanda tratament cu antibiotice (in cazul infectiilor bacteriene) sau cu antifungice (in cazul infectiilor fungice cum este candidoza). Orice tratament trebuie insa insotit de asocierea unui probiotic vaginal eficace pentru re-echilibrarea microflorei vaginale si indepartarea riscului de recidiva.

Exista o multime de produse pe piata din Romania pentru re-echilibrarea microflorei vaginale, insa numai cateva si-au demonstrat eficienta in practica. Dintre acestea, produsul care m-a convins si pe care il recomand frecvent pacientelor mele este Softigyn®. Eficacitatea lui reiese atat din studiile clinice efectuate pe un numar mare de pacienti, cat si din practica curenta. Recomand Softigyn®, deoarece acesta creste efectul tratamentului antifungic cu 40% si totodata reduce riscul de aparitie a recidivelor cu pana la 70%.

Vezi detalii produs >>

Avantajul Softigyn® deriva si din faptul ca poate fi administrat impreuna cu orice antifungic sau antibiotic utilizat in tratamentul infectiilor vaginale si normalizeaza concentratia de lactobacili la nivel vaginal in numai 6 zile de tratament.

In plus, capsulele vaginale Softigyn® hidrateaza mucoasa vaginala, datorita trigliceridelor continute, aspect foarte important, mai ales dupa tratamentele specifice sau chiar dupa anumite interventii chirurgicale locale.
Softigyn® permite contactul sexual la 8 ore de la administrare si astfel, pacientele mele respecta cu usurinta schema de tratament recomandata.

Pentru a asigura preventia si tratamentul infectiilor vaginale repetate este necesara utilizarea unui produs cu eficienta demonstrata clinic, dar si cu un mod de administrare facil. Aceste carcateristici importante sunt intrunite de produsul Softigyn® si sunt confirmate de pacientele care l-au utilizat.“

Sursa: Revista “Mama si Copilul”, Nr.1, Martie 2016

1 2 3