Cum putem preveni Infectiile Vaginale recurente

Infectia vaginala, cunoscuta si sub denumirea de colpita sau vaginita, este un subiect frecvent invocat de femeile care se prezinta la medicul ginecolog, in special asociat cu simptome de tipul miros neplacut, usturime, arsura, mancarime in zona intima, cu sau fara secretie vaginala anormala.

Infectia vaginala reprezinta o infectie la nivelul celulelor epiteliale vaginale cauzata de diverse bacterii sau fungi (ciuperci) care prin multiplicare excesiva au capacitatea de a modifica microflora vaginala si de a determina anumite simptome specifice.

Cele mai frecvente tipuri de infectii vaginale sunt: candidoza, vaginita bacteriana si tricomoniaza.

Candidoza vaginala este o infectie vaginala determinata in peste 90% din cazuri de multiplicarea Candidei Albicans,o tulpina fungica ce se gaseste la nivelul microflorei vaginale.

Vaginita bacteriana este cel mai frecvent cauzata de multiplicarea excesiva a unei bacterii denumite Garnerella Vaginalis.

Tricomoniaza este cauzata exclusiv de infectia cu un protozor – Trichomonas Vaginalis.

Infectiile vaginale apar frecvent in urma tratamentului cu antibiotice, ca urmare a unei igiene intime necorespunzatoare, parteneri sexuali multipli, precum si datorita dereglarilor hormonale, datorita modificarilor ce au loc la nivelul microflorei vaginale.

Riscul de infectii urinare asociate, este crescut la femeile active sexual care prezinta infectii vaginale, deoarece contactul sexual si igiena locala defectuoasa favorizeaza translocarea germenilor din vagin in uretra. Aceste infectii sunt frecvent recurente.

Microflora vaginala si rolul acesteia in prevenirea aparitiei infectiilor vaginale Mucoasa vaginala este colonizata de aproximativ 15 specii de bacterii, altele decat cele care constituie microflora lor normala, bacterii saprofite (care traiesc in comuniune cu organismul uman si nu determina patologii). Acestea includ corinebacterii,stafilococi, streptococi,  Escherichia coli, si bacterii lactice-acide sau lactobacili, cunoscute anterior ca bacilii Döderlein, dar si Candida Albicans (Garnerella Vaginalis). Aceasta diversitate de microorganisme formeaza un ecosistem dinamic al carui functie este vitala pentru conservarea corespunzatoare a mediului.

Exista multi factori care pot modifica echilibrul vaginal, printre care:

  1. pH-ul vaginal crescut, care favorizeaza raspandirea infectiei;
  2. modificari in concentratiile plasmatice ale glucozei (pe durata sarcinii sau in caz de diabet zaharat);
  3. utilizarea de antibiotice cu spectru larg;
  4. alergii la anumite substante, precum latex sau spermicide (lubrifianti);
  5. modificari ale nivelului de estrogen (Menopauza, HRT, utilizarea contraceptivelor).

În  ecosistemul  vaginal,  Lactobacilli sunt cea mai importanta  familie, atat prin numarul lor, cat si prin activitatea acestora. Cele mai predominante specii de la Lactobacilli la nivel vaginal sunt: L. acidophilus,  L. fermentum, L. Plantarum, L. brevis, L.jensenii, L. casei, L. crispatus si L. gasseri.

Prezenta Lactobacililor in flora vaginala dezvolta functii esentiale pentru mentinerea echilibrului si prevenirea infectiilor microbiene sau fungice, prin:

  1. Re-echilibrarea microflorei  vaginale umane si pastrarea constanta a numarului de bacterii saprofite, si fungi.
  2. Protejarea impotriva aderarii si multiplicarii excesive a agenţilor patogeni.

Probioticele vaginale si rolul lor in mentinerea sanatatii sistemului genital

Conform definitiei OMS, probioticele sunt microorganisme vii, care administrate in cantitati adecvate, ofera un beneficiu pentru sanatate.

Daca ne concentram asupra sistemului genito-urinar, probioticele vaginale sunt definite ca un preparat de microorganisme vii folosite intravaginal pentru reechilibrarea microflorei si pentru preventia infectiei.

Probioticele au fost folosite in diverse domenii pentru a preveni infectiile intestinale, urinare, vaginale, dar si datorita proprietatilor imunostimulatoare.

Pentru a putea fi administrate , probioticele vaginale trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

– trebuie sa fie precizata tulpina din compozitia preparatului farmaceutic, deoarece efectul este specific fiecarei categorii in parte;

– tulpinile probiotice trebuie sa fie vii la momentul de consum al produsului si sa ramana in viata si stabile in produs, pana la data de expirare al acestuia;

– efectele tulpinei probiotice trebuie sa fie demonstrate clinic;

– concentratia tulpinii probiotice aderata la nivelul mucoasei vaginale trebuie sa permita mentinerea concentratiei fiziologice de lactobacili ( intre 106 – 1010 unitati formatoare de colonii).

Fiecare probiotic trebuie sa isi demonstreze eficacitatea prin studii care sa o sustina, asa cum beneficiile terapeutice ale probiotice nu sunt extinse la alte probiotice.

Proprietatile probioticelor sunt dependente de tulpina si nu trebuie sa fie extinse la alte probiotice, chiar daca acestea apartin aceluiasi gen si specie.

Lactobacillus Plantarum P17630 este una dintre putinele tulpini probiotice, care si-a demonstrat eficienta impotriva infectiilor vaginale recidivante si in scaderea simptomatologiei asociate cu infectiile vaginale (mancarime, usturime, senzatie de arsura, durere pe durata actului sexual sau secretie vaginala).

Tulpina este extrasa din microflora vaginala umana si are rolul de a dezvolta numarul de lactobacilli esentiali in protejarea si reechilibrarea florei vaginale.

Lactobacillus Plantarum P17630 prezinta caracteristici specifice care permit administrarea concomitenta cu tratamentul antibiotic cu spectru ingust sau orice tratament antifungic.

Lasă un răspuns