Infectiile vaginale – Subiect tabu sau probleme cotidiene?

Infectiile genitale inca sunt un subiect tabu. Toata lumea a auzit de ele si s-a confruntat cel putin o data in viata cu o astfel de infectie, dar preventia si testarea frecventa nu fac parte inca din obisnuita.
Statisticile ingrijoratoare ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii trebuie sa creasca gradul de constientizare cu privire la importanta preventiei si/sau testarii frecvente.

Infectiile genitale reprezinta principalul motiv pentru care femeile ajung la medicul ginecolog, invocand usturimi la urinare, mancarimi, miros neplacut, secretii anormale, arsura.

Cele mai frecvente afectiuni ale zonei genitale feminine sunt infectiile urinare, candidoza, vaginita bacteriana si tricomoniaza. Acestea pot fi dezvoltate de organism ca urmare a unei medicamentatii cu antibiotice, raceli puternice, parteneri sexuali multipli, dereglari hormonale sau pot fi contactate si transmise prin contact sexual neprotejat.

Echilibrul pH-ului este o componenta fundamentala a sanatatii vaginale. Un vagin sanatos este usor acid, cu un pH, de obicei, in intervalul de la 3.8 la 4.5. Aciditatea vaginului ajuta la controlul bacteriilor si ofera o protectie naturala impotriva infectiilor bacteriene si micotice. Modificarile care afecteaza pH-ul acid duc la scaderea numarului de lactobacili vaginali si astfel, la cresterea riscului de infectie vaginala.

Tratamentul pentru infectia vaginala trebuie inceput cat mai repede (dar nu in absenta unui diagnostic exact) pentru a preveni evolutia infectiei spre organele genitale interne (uter, trompe uterine, boala inflamatorie pelvina). In functie de cauza infectiei vaginale se recomanda tratament cu antibiotice (in cazul infectiilor bacteriene) sau cu antifungice (in cazul infectiilor fungice cum este candidoza). Orice tratament trebuie insa insotit de asocierea unui probiotic vaginal eficace pentru re-echilibrarea microflorei vaginale si indepartarea riscului de recidiva.

Exista o multime de produse pe piata din Romania pentru re-echilibrarea microflorei vaginale, insa numai cateva si-au demonstrat eficienta in practica. Dintre acestea, produsul care m-a convins si pe care il recomand frecvent pacientelor mele este Softigyn®. Eficacitatea lui reiese atat din studiile clinice efectuate pe un numar mare de pacienti, cat si din practica curenta. Recomand Softigyn®, deoarece acesta creste efectul tratamentului antifungic cu 40% si totodata reduce riscul de aparitie a recidivelor cu pana la 70%.

Vezi detalii produs >>

Avantajul Softigyn® deriva si din faptul ca poate fi administrat impreuna cu orice antifungic sau antibiotic utilizat in tratamentul infectiilor vaginale si normalizeaza concentratia de lactobacili la nivel vaginal in numai 6 zile de tratament.

In plus, capsulele vaginale Softigyn® hidrateaza mucoasa vaginala, datorita trigliceridelor continute, aspect foarte important, mai ales dupa tratamentele specifice sau chiar dupa anumite interventii chirurgicale locale.
Softigyn® permite contactul sexual la 8 ore de la administrare si astfel, pacientele mele respecta cu usurinta schema de tratament recomandata.

Pentru a asigura preventia si tratamentul infectiilor vaginale repetate este necesara utilizarea unui produs cu eficienta demonstrata clinic, dar si cu un mod de administrare facil. Aceste carcateristici importante sunt intrunite de produsul Softigyn® si sunt confirmate de pacientele care l-au utilizat.“

Sursa: Revista “Mama si Copilul”, Nr.1, Martie 2016