IMBATRANIREA CUTANATA

Imbatranirea cutanata este un fenomen programat genetic. Pana la vasta de 25 de ani, fibroblastele, celulele din stratul profund al pielii, produc suficiente proteine (colagen, elastina) si acid hialuronic pentru a mentine pielea ferma, elastic si hidratata. Dupa aceasta varsta, celulele incep sa-si piarda vitalitatea, iar productia acestor proteine scade semnificativ, cumulat cu intensificarea proceselor enzimatice care degradeaza la nivel profund tesutul. Practic incepand cu varsta de 25 de ani, ajungem sa pierdem mai mult colagen, elastina si acid hialuronic decat sunt capabil celulele noastre sa produca, iar efectele le vedem in timp. Pielea isi pierde fermitatea, stralucirea, elasticitatea, si se formeaza ridurile si pliurile cutanate. Expunerea repetata la radatiile UV intensifica activitatea enzimatica de distrugere a colagenului, elastinei si acidului hialuronic, accelerand procesul de imbatranire a pielii, fenomen denumit fotoimbatranire cutanata (imbatranirea prematura a pielii). Aceasta se manifesta in zonele cele mai mult expuse la soare: față, gât, decolteu, dosul mâinilor și antebrațe. Semnele pe piele asociate cu fotoimbatranirea: uscăciunea tegumentelor (xeroza), pigmentare neregulată, riduri adânci și zone de atrofie, telangiectazii (vase sparte), laxitate (pielea începe să atârne), aspect rugos și aspru la palpare, fără elasticitate și fermitate, iar in cazuri grave chiar variate forme de cancer de piele.

Majoritatea tratamentelor utilizate in medicina estetica se pot imparti in doua categorii: de stimulare a vitalitatii celulare si de umplere a spatiilor din tesutul cutanat. Aceste terapii se fac doar de catre personal medical autorizat, iar in functie de gradul de imbatranire al pielii, medicul estetician alege tipul de tratament potrivit fiecarui pacient. Stimularea celulara se face de obicei cu ajutorul aparatelor special create, precum laser, radiofrecventa, IPL, etc., cu acizi precum glicolic, tricloacetic, retinoic, etc. care induc exfolierea pielii sau substante injectate la nivelul profund al pielii (intradermic). Cea mai utilizata substanta in medicina estetica este acidul hialuronic, de preferat de origine non-animala, hipoalergenic, utilizat in concentratii diferite, cu diverse greutati moleculare si sub doua forme: reticulat, in care moleculele sunt legate pentru a forma un gel vascos, cu persistenta mai mare in tesut si nereticulat, sub forma libera, care este absorbit si metabolizat in piele intr-un interval mai scurt. Chiar daca este vorba de aceeasi substanta, in functie de forma sa acidul hialuronic are roluri si utilizari diferite in medicina estetica: sub forma libera are capacitatea de a stimula vitalitatea celulara, hidrateaza intens si regenereaza pielea din profunzime, in timp ce acidul hialuronic reticulat este utilizat strict pentru umplerea spatiilor din tesut (riduri) sau pentru marirea volumului pielii (augmentare buze, pometi, volumetrie fata, etc.). Datorita agentilor de  reticulare, aceasta forma a acidului hialuronic este mai rezistenta la degradarea enzimatica si se elimina mai greu din tesuturi.

O alta categorie de substante utilizate in medicina estetica, cu roluri diferite, sunt vitaminele, mineralele si aminoacizii, deseori in combinatie cu acidul hialuronic sub forma libera. Vitaminele si mineralele au in general rolul de a oferi protectie antioxidativa celulelor pielii contra radicalilor liberi, dar efectul lor variaza in functie de concentratie sau tip de substanta utilizata. Anumite formule pot contine minerale din categoria “metalelor grele”, care utilizate in exces, au un efect contrar si pot accelera procesul de imbatranire al pielii.  Aminoacizii sunt de fapt singurele substante necesare pentru regenerarea tesutului si combaterea semnelor imbatranirii si fotoimbatranirii cutanate. Considerati “caramizile” proteinelor, aceste substante reprezinta nutrientii pe baza carora celulele secreta colagenul si elastina pielii. Fiecare proteina are la baza sa anumiti aminoacizi care fac parte din structura sa, intr-o proportie diferita. Pentru productia de colagen si elastina, celulele au nevoie de 6 aminoacizi specifici acestor proteine: Glicina, Prolina, Lizina, Leucina, Valina si Alanina. Cu cat este mai mare concentratia de aminoacizi in piele, cu atat mai mult creste cantitatea de colagen si elastina secretata de fibroblaste. In consecinta aspectul pielii este imbunatatit vizibil. Nu toate formulele contin o cantitate suficienta de aminoacizi, de aceea este important ca orice produs utilizat sa fie certificat si sa aiba studii clinice care sa ateste eficienta si siguranta in administrare.

Chiar daca este un fenomen programat genetic, exista metode pentru a combate imbatranirea si fotoimbatranirea cutanata. In primul rand stilul de viata ne influenteaza modul in care pielea noastra arata. Există o serie de modificări care caracterizează procesul de îmbătrânire al pielii și există o cronologie în apariția acestor schimbări în aspectul, textura, culoarea și elasticitatea pielii noastre.

Modificările cutanate care definesc procesul de îmbătrânire reprezintă de fapt un declin treptat al funcţiilor pielii, care conduce la pierderea fermităţii şi elasticităţii, la întârzierea cicatrizării, la apariţia şi dezvoltarea ridurilor şi la xeroză (uscăciune) generalizată. Este recomandat ca ingrijirea pielii mature sa inceapa la primele manifestari ale imbatranirii cutanate, cand procesul este inca intr-o faza incipienta. Cand pielea este tânără și suplă, culoare uniformă, fermitate și elasticitate maximă, nu se impun măsuri de tratament, cel mai important este protejarea pielii de agresorii externi și interni: fotoprotecție, utilizarea de preparate cosmetice adaptate tipului de ten si alimentatie echilibrata. Cand incep să apară linii fine în jurul ochilor care sunt vizibile doar în momentul miscarii muschilor fetei, dar pielea este fermă și cu o elasticitate bună, se continuă cu măsurile de prevenire ale îmbătrânirii cutanate si se recomanda utilizarea cosmeticelor anti-aging.  Cand apar linii fine în jurul ochilor, posibil și pe frunte sau la nivelul zonelor de expresie si o adâncire ușoară a șanțului nazo-labial, cu reducere minoră a fermității și elasticității pielii, pe langa fotoprotectie si cosmetice anti-aging, tratamentul trebuie să includă și măsuri reparatorii de tip tratamente de stimulare, atât în scop preventiv cât și terapeutic. In cazul in care liniile fine sunt prezente peste tot, încep să se dezvolte ridurile de expresie, șanțul nazolabial este extrem de evident și apare pierderea de fermitate și elasticitate la nivelul gâtului, zonei ochilor și frunții precum și în treimea inferioară a feței, se recomanda combinarea terapiilor de stimulare cu umplerea ridurilor mai profunde. In cazul in care ridurile sunt prezente peste tot, șanțul nazo-labial foarte adânc concomitent cu riduri pe frunte, elasticitate și fermitate foarte mult redusă pe gât, față și în jurul ochilor, este necesara combinarea tratamentelor de stimulare cu terapiile de umplere a tesuturilor moi.

In functie de gradul de imbatranire al pielii, medicul estetician poate elabora un program complet pentru combaterea semnelor imbatranirii si fotoimbatranirii cutanate si revitalizarea pielii dvs.

Recomandari pentru ingrijrea tenului matur

  1. Limiteaza expunerea la soare si protejeaza zonele expuse cu produse adecvate de fotoprotectie
  2. Utilizeaza cosmetice hidratante si antirid, adaptate tipului tau de ten
  3. Utilizeaza cosmetice profesionale, majoritatea cremelor nu pot penetra bariera cutanata
  4. Demachiaza tenul in fiecare seara si evita sapunurile agresive cu pielea ta
  5. Bea minim 2L de apa pe zi, pielea necesita hidratare si din interior
  6. Ai grija de pielea din jurul ochilor, utilizeaza cosmetice specifice acestei zone
  7. Nu este suficient sa-ti ingrijesti fata, pielea gatului, decolteului sau mainilor necesita la fel de multa atentie
  8. Daca nu mai au efect cremele, apeleaza la ajutorul unui medic specialist cu competente in estetica medicala.
  9. Chiar daca este utilizat in scop estetic, tratamentul injectabil trebuie efectuat doar de personal medical autorizat.
  10. Pentru siguranta ta, verifica daca produsul injectat este steril, certificat CE si autorizat de Ministerul Sanatatii din Romania