Noi solutii terapeutice recomandate EFSA ale anemiei pe durata sarcinii

„Conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, anemia este o afectiune frecventa ce apare la mai mult de 40% dintre femeile insarcinate. Dintre acestea insa, jumatate prezinta anemie feripriva diagnosticata prin evaluarea deficitului de fier si respectiv dozarea feritinei (proteina secretata hepatic ce evalueaza cantitatea de fier disponibila in depozitele organismului).

Anemia de sarcina este definita ca scaderea nivelului hemoglobinei plasmatice sub 11g/dl in trimestrul I si III (criteriu WHO 2011) sau 10,5 g/dl in trimestrul II.

Deficitul de fier si anemia feripriva pe durata sarcinii cresc riscul de deces intrauterin, nastere prematura, restrictie de crestere intrauterina, scaderea performantelor intelectuale sau ale apararii imune materne si cresc riscului de transfuzie postpartum.

Anemia poate fi atribuita multor cauze. Gravidele cu anemie preexistenta sarcinii intra in alta zona de interes, fiind monitorizate din punct de vedere al bolii de baza. De interes pentru practician este insa anemia prin deficit de fier, cea mai des intalnita. Din ratiuni practice, este necesar un diagnostic precoce si un tratament corect, cu scopul de a reduce atat riscul matern, cat si fetal.

Conform WHO recomandarea generala de suplimentare a fierului pe durata sarcinii este de administrare a 30-60 mg fier elementar incepand cu saptamana 16 de sarcina. Organizatia Mondiala a Sanatatii face mentiuni asupra atingerii acestei cantitati de fier din diferite saruri ale acestuia, deoarece cantitatea de fier absorbita in organism din mai multe saruri ale fierului este diferita. Fumaratul si hidroxidul de fier elibereaza cea mai mare cantitate de fier, pana la 33%, insa prezinta cele mai puternice reactii adverse gastrice si intestinale. Sulfatul feros determina o cantitate usor mai mica de fier eliberat de 20% dar din pacate prezinta reactii adverse similare, ce ingreuneaza un tratament de lunga durata si scade complianta pacientelor.

Din anul 2006, EFSA (European Food Safety Authority) recomanda o noua forma de fier- Fierul bisglicinat, pentru utilizarea preventiva si terapeutica in sarcina, pe perioada alaptarii, dar si la copiii mici.

Aceasta generatie noua de fier bisglicinat (Ferrochel®) este o forma inovativa de fier care se absoarbe mai usor, este asociata cu mai putine efecte adverse si nu prezinta risc de toxicitate. Fierul bisglicinat consta intr-o molecula de Fe 2+  (27%) legata de doua molecule de glicina (73%). Dupa administrarea orala, Fierul bisglicinat este absorbit intact in celulele mucoasei intestinale (enterocite) si este ulterior hidrolizat in componentele sale: fier si glicina, cu asigurarea unei concentratii absorbite maxime, atat la nivel intestinal cat si la nivel limfatic.

Un studiu publicat in anul 2001 in care s-au evaluat eficienta si siguranta fierului bisglicinat (Ferrochel®) la copiii cu varsta intre 6 si 36 de luni cu deficit de fier, cercetatorii au concluzionat ca fierul bisglicinat restabileste depozitele de fier si mentine concentratia constanta chiar si dupa 6 luni de la terminarea tratamentului, comparativ cu administrarea sulfatului de fier ce nu asigura mentinerea depozitelor pe termen lung. Un alt studiu important efectuat pe 145 femei insarcinate cu deficit de fier, a aratat ca Ferrochel® administrat intr-o cantitate de 15mg este la fel de eficient in ameliorarea anemiei feriprive la femeile insarcinate precum sulfatul feros administrat in cantitate de 40mg. Prin evaluarea feritinei s-a observat ca Ferrochel® a determinat o cantitate mai mare de fier disponibil in depozite fara reactiile adverse determinate de sulfatul feros.

Recent, pe piata din Romania, compania Solartium Group a lansat produsul Lactiferon ®Plus, indicat in preventia si tratamentul diferitelor tipuri de anemii, atat pe durata sarcinii, alaptarii, la copii, dar si pentru pacientii cu pierderi de sange in urma interventiilor chirurgicale specifice.

Vezi detalii produs >>

 

Lactiferon® Plus contine Fier bisglicinat (Ferrochel®) cu biodisponibilitate inalta si fara reactii gastrice sau intestinale, in asociere cu un complex specific (Lactoferrina, Quatrefolic®, Acid ascorbic, Beta-Caroten si Metilcobalamina) pentru maximizarea absorbtiei fierului din alimente impreuna cu fierul din preparat. Aceasta formula completa si-a demonstrat eficacitatea in nenumarate studii clinice ca fiind net superioara altor preparate singulare cu fier, in normalizarea valorilor hematologice intr-un timp mult mai scurt, dar si in re-echilibrarea depozitelor de fier fara reactii adverse gastrice sau intestinale. Datorita acestei compozitii unice, Lactiferon® Plus este recomandat atat de EFSA (European Food Safety Authority), dar si FDA (Food and Drug Administration). Din acest motiv, pacientele cu anemie au astazi o solutie terapeutica completa si bine tolerata ce asigura necesarul de fier pe durata sarcinii pentru a preveni posibilele carente cu impact major in dezvoltarea fetala.”

Sursa: Revista “Jurmed, Jurnal de Sanatate”, Aprilie 2017