Noul algoritm de tratament al condiloamelor anogenitale si administrarea Sinecatehinelor (Veregen®) ca terapie secventiala pentru cresterea eficientei procedurilor medicale actuale

Human Papilloma Virus (HPV) este cel mai frecvent virus transmis pe cale sexuala, iar la ora actuala au fost identificate aproximativ 45 de tulpini care pot infecta epiteliul de la nivel genital si anal. Dintre acestea, tulpinile HPV LR 6 si 11 au fost asociate in proportie de 90% cu dezvoltarea condiloamelor (verucilor) de la nivel genital si anal1. Tulpinile HR HPV 16, 18, 31, 33 si 35 au fost detectate ocazional la nivelul condiloamelor anogenitale (in general ca si co-infectie cu tulpinile HPV 6 si 11) si se pot asocia cu leziuni intraepiteliale de grad inalt (HSIL), in special la pacientii infectati cu HIV1. Pe langa condiloame anogenitale, HPV 6 si 11 se asociaza si cu papilomatoza la nivel orofaringian1.

Verucile anogenitale au un impact psihosocial important, iar eliminarea lor poate fi dureroasa si cu dezavantaje de ordin cosmetic. Terapiile actuale pot reduce, dar nu eradica virusul HPV si se asociaza cu o rata de recidiva mare1.

De curand un grup de experti internationali, specialisti dermato-venerologi si ginecologi cu experienta in tratamentul afectiunilor induse de virusul HPV au elaborat un algoritm practic, care sa asigure eliminarea completa a verucilor anogenitale si poate mentine eficienta tratamentului pe termen lung. In acest algoritm se subliniaza importanta administrarii sinecatehinelor (Veregen®) ca terapie secventiala pentru cresterea eficientei pe termen lung a procedurilor medicale efectuate in ambulator2.

Schema terapeutica propusa de experti reprezinta o noua abordare terapeutica a pacientilor cu veruci genitale si perianale si un instrument util pentru selectarea metodei optime de tratament in functie de contextul clinic.

Grupul de experti care au elaborat noul algoritm terapeutic a fost coordonat de  Prof. Dr. Helmut Schöfer (Germania) si a inclus importanti medici dermato-venerologi si ginecologi:  Prof. dr. Silvio Tatti (Argentina), Charles V. Lynde (Canada), Prof. Dr. Mihael Skerlev (Croatia), Prof. Dr. Jana Hercogova (Cehia), Prof. Dr. Maria Rotaru (Romania), Juan Ballesteros (Spania), Prof. Dr. Piergiacomo Calzavara-Pinton (Italia).

Noua publicatie poate fi vizualizata aici > detalii

Referinte:

  1. Center for Disease Control and Prevention (CDC) Sexually Transmitted Diseases Treatment Guidelines 2015
  2. Schöfer H. et al Int J STD AIDS. 2017 Jan 1:956462417711622. doi: 10.1177/0956462417711622. [Epub ahead of print]

Vezi detalii produs >>